Tips till egenföretagare

Hej allihopa!

Nu har det gått ett par år sedan jag startade mitt älskade bed and breakfast och efter den här sommaren med både upp- och nedgångar så är jag tacksammare än någonsin över att vi fortfarande står på fötterna. Jag har kämpat för att kunna behålla min lilla skara av personal. Ett bed and breakfast är inte som ett hotell med personal som kommer och går med intränade repliker i receptionen. Relationen mellan gäster och personal är en av de saker som sticker ut med ett B&B, den ska vara personlig och varm. Som att bjuda in någon till sitt hem och sin familj. Min personal har blivit som en liten familj och det är något jag verkligen värnar om.

Ja ni hör ju, detta är verkligen något jag brinner för. Inte bara mitt B&B i sig utan hela biten med egenföretagande. Idag tänkte jag faktiskt dela med mig av lite tips till dig som också är egenföretagare, eller vill bli. Låt din passion bli din affärsidé

1. Låt din passion bli din affärsidé

Om du verkligen vill satsa, se till att det är på något som du verkligen tycker är roligt. Som egenföretagare blir ofta din verksamhet en stor del av ditt liv och om du har alla möjligheter att välja vad du vill, välj något som du vet kommer vara roligt och intressant att syssla med. 

2.  Ta hjälp!

Våga be vänner och bekanta om råd och hjälp i början. Du behöver inte kunna allting själv, du lär dig allt eftersom. Dessutom kan du ofta få dyrbara råd billigt från vänner och kanske senare återgälda tjänsten när ditt företag kommit igång. Själv har jag tagit hjälp med både ekonomiska tips, inredning och marknadsföring och i gengäld har mina snälla vänner fått komma på middagar, weekends eller brunch på mitt bed and breakfast.

3.  Gör det ordentligt från början

Slarva inte i början bara för att du inte kommit igång ordentligt än och inte har så mycket kunder. Då får du ändå göra om och göra rätt senare när du kanske har fullt upp med annat. Något som bet mig i stjärten var att jag inte investerade i ett kassasystem från början. Jag tänkte att de flesta kan betala med swish eller kontanter. Men rätt som det är dyker det upp någon som inte kan lösa betalning på annat sätt än med kort… Jag tog hjälp av min kära kusin som är ekonomisekreterare och hon berättade fördelarna med ett riktigt kassasystem och sen fick hon hjälpa mig att beställa ett enkelt kassasystem direkt. Det visade sig att man kan få ett kassasystem helt anpassat efter den verksamheten man har och detta förenklade verkligen för mig och mina anställda. Kvitton, återbetalningar och vanliga betalningar fungerar så mycket enklare nu.

4.   Var beredd på att lägga mycket tid

Ja, jobbet kommer mer eller mindre bli hela ditt liv i perioder så var förberedd på det. Många kommer ha åsikter om hur mycket du jobbar och varna dig för att gå in i väggen. Det ska man givetvis vara försiktig med men det handlar väldigt sällan om det antal timmar man jobbar så länge man har en trevlig och rolig arbetsmiljö som man mår bra av. Just därför har min personal en stor betydelse. För mig som lägger hela min själ i detta projektet har de kommit att bli oerhört viktiga för mig.

Ni som redan är egenföretagare känner kanske igen er i detta? Och ni som är sugna på att starta något, kör hårt och lycka till!

Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *